República de Palau Contingut Història Política Geografia Economia Patrimoni de la...

Flag of Australia.svgAustràliaFlag of the Federated States of Micronesia.svgEstats Federats de MicronèsiaFlag of East Timor.svgTimor OrientalFlag of Fiji.svgFijiFlag of the Marshall Islands.svgIlles MarshallFlag of the Solomon Islands.svgSalomóFlag of Kiribati.svgKiribatiFlag of Nauru.svgNauruFlag of New Zealand.svgNova ZelandaFlag of Palau.svgPalauFlag of Papua New Guinea.svgPapua Nova GuineaFlag of Samoa.svgSamoaFlag of Tonga.svgTongaFlag of Tuvalu.svgTuvaluFlag of Vanuatu.svgVanuatu


Palau


palauèsMicronèsiaoceà PacíficFilipinesIndonèsiaAustràliaPolinèsia1000 aCRuy López de VillalobosImperi espanyolFilipinesCapitania General de les Filipinesvirregnat de Nova Espanyasegle XVIIIbritànicsEspanyasegle XIXles va vendreAlemanyaCarolinesmarcs alemanystractat hispanoalemanyGuerra hispanoestatunidencaJapóPrimera Guerra mundialtractat de VersallesSegona Guerra mundialBatalla de PeleliuImperi del JapóEstats UnitsCarolinesONUTerritori en Fideïcomís de les Illes del PacíficEstats Federats de MicronèsiaHaruo RemeliikEstats Unitscap d'estatcap de governJohnson ToribiongBabelthuapKororturismeEUAJapóIlles RockPatrimoni de la HumanitatUNESCO





























































































































































Infotaula de geografia política

Republic of Palau
Beluu er a Belau
パラオ共和国










Bandera de República de Palau Escut de República de Palau
bandera de Palau escut de Palau



Himne
Belau rekid Tradueix
Localització







Palau on the globe (Southeast Asia centered) (small islands magnified).svg

7° 28′ 00″ N, 134° 33′ 00″ E / 7.466667°N,134.55°E / 7.466667; 134.55


Capital
Ngerulmud
Ciutat més gran
Koror
Conté la localitat

Població
Total
20.918 (2013)
• Densitat
44,93 hab/km²
Idioma oficial
anglès i palauès
Geografia
Part de
Micronèsia
Superfície
465,550362 km²
• Aigua
Negligible
Punt més alt
Mount Ngerchelchuus Tradueix  (242 m)
Punt més baix
oceà Pacífic  (0 m)
Limita amb

Història i celebracions
Independència
 
Creació
dels EUA l'1 d'octubre de 1994
Organització política
Forma de govern
república parlamentària
Òrgan executiu
Government of Palau Tradueix
Òrgan legislatiu
Palau National Congress Tradueix
• President

Tommy Remengesau
• President
Tommy Remengesau Tradueix
Màxima autoritat judicial
Supreme Court of Palau Tradueix
Membre de

Economia
PIB nominal
291.544.300 $ (2017)
PIB per càpita
13.498,66 $ (2015)
Índex de Desenvolupament Humà
0,743 (2000)

Dòlar dels EUA (USD)
Identificador descriptiu
Zona horària
UTC+09:00
Domini de primer nivell
pw
Prefix telefònic
680
Número de telèfon d'emergències
911

Codi país
PW
Altres
Agermanament amb




Lloc web
Lloc web oficial

Modifica les dades a Wikidata

Palau (Belau en palauès) és un estat pluriinsular de Micronèsia, a l'oceà Pacífic, situat a uns 500 km a l'est de Filipines. Està constituït per un arxipèlag de 26 illes i 300 illots.




Contingut






  • 1 Història


  • 2 Política


  • 3 Geografia


    • 3.1 Subdivisió administrativa


    • 3.2 Demografia




  • 4 Economia


  • 5 Patrimoni de la Humanitat


  • 6 Referències


  • 7 Vegeu també





Història




Palau, pintura en un llibre del 1908


Els primers habitants de Palau provenien probablement d'Indonèsia, Austràlia i Polinèsia, els quals van poblar les illes a partir del 1000 aC, aproximadament. El primer explorador europeu a albirar les illes fou l'espanyol Ruy López de Villalobos el 1543; les annexionà a l'Imperi espanyol. Després de la conquesta de les Filipines el 1565, les Palau van passar a integrar el territori de la Capitania General de les Filipines, creada el 1574, dependent del virregnat de Nova Espanya, però l'evangelització de l'arxipèlag no va començar fins al 1710, a càrrec del missioner Padilla. No obstant això, els intents europeus per establir-se o comerciar amb les illes no van començar fins al segle XVIII, pels britànics. Espanya va colonitzar les illes fins a finals del segle XIX, fins que les va vendre a Alemanya el 1899 juntament amb la resta de les Carolines per 25 milions de marcs alemanys, segons el tractat hispanoalemany[1] després de la derrota en la Guerra hispanoestatunidenca de 1898.


Japó va capturar les illes en començar la Primera Guerra mundial, el 1914, i hi va aconseguir un mandat després de la signatura del tractat de Versalles de 1919, que es va estendre fins a la Segona Guerra mundial. El 20 de setembre de 1944 les tropes nord-americanes envaïren el territori. Durant la tardor de 1944 les illes van ser testimoni de la Batalla de Peleliu entre les forces de l'Imperi del Japó i els Estats Units. La victòria estatunidenca va posar fi al mandat japonès sobre l'arxipèlag. Des de 1947, Palau i les Carolines van ser posades sota tutela de l'ONU que, a la vegada, van confiar la seva administració als Estats Units com a part del Territori en Fideïcomís de les Illes del Pacífic, on s'integrà el 1951.


Els palauans van votar el 1979 per no unir-se als Estats Federats de Micronèsia i van triar la independència el 1981, tenint com a primer president Haruo Remeliik. Aquell mateix any es va aprovar la primera constitució. El 1986 els governs de Palau i els Estats Units acordaren els termes per a una lliure associació. No obstant això, el tractat no se signà, ja que la Constitució de Palau prohibeix la presència de vaixells nuclears a les illes, i Estats Units no accepta aquesta clàusula.



Política


El país té un govern constitucional, en associació lliure amb els Estats Units, mitjançant el tractat de Lliure Associació. Aquest tractat va entrar en vigor l'1 d'octubre de 1994, i implica l'ajuda financera dels Estats Units per períodes de 15 anys, a canvi de certs drets de defensa.


El president de Palau, que és cap d'estat i cap de govern, és triat pels palauans cada quatre anys. El govern que encapçala consisteix en un parlament bicameral, anomenat Olbiil Era Kelulau. Els membres d'ambdues cambres són triats pel poble; 16 són part del Senat, i 18 de la Cambra de Delegats. Existeix un Consell de Caps que actua com a cos assessor presidencial. Té un sistema judicial fonamentat en una Cort Suprema. Des del 2009 el president és Johnson Toribiong.



Geografia




Mapa de Palau (en anglès)


Comprèn un conjunt d'illes d'origen volcànic i coral·lí, com Babelthuap (la més gran), Koror (on hi ha la capital, Koror), Malakal, Urukthapel, Peleliu, Angaur, i d'altres.



Subdivisió administrativa


Article principal: Organització territorial de Palau

Palau està dividit en setze províncies administratives (estats):



  • Aimeliik

  • Airai

  • Angaur

  • Hatobohei

  • Kayangel

  • Koror

  • Melekeok

  • Ngaraard

  • Ngarchelong

  • Ngardmau

  • Ngatpang

  • Ngchesar

  • Ngeremlengui

  • Ngiwal

  • Peleliu

  • Sonsoral



Demografia


La majoria de la població és palauana, indígenes micronèsics; pel que fa a religions, són majoritàriament cristians (41% catòlics, 25% protestants), bé que subsisteixen cultes indígenes.



Economia


Article principal: Economia de Palau

Es basa principalment en el turisme. Els principals intercanvis comercials són de productes agrícoles i aliments amb els EUA i el Japó.



Patrimoni de la Humanitat


Les Illes Rock estan inscrites en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.



Referències





  1. Jover Zamora, José María. España en la política internacional: siglos XVIII-XX (en castellà). Marcial Pons Historia, 1999, p. 170. ISBN 849537904X. 





  1. A més, són oficials el sonsorol a Sonsorol, l'hatohobei a Hatohobei i l'anguar i el japonès a Anguar.



Vegeu també


  • Bopha




















Popular posts from this blog

Benedict Cumberbatch Contingut Inicis Debut professional Premis Filmografia bàsica Premis i...

Monticle de plataforma Contingut Est de Nord Amèrica Interpretacions Altres cultures Vegeu...

Escacs Janus Enllaços externs Menú de navegacióEscacs JanusJanusschachBrainKing.comChessV