Tocs de corn marí dels llaguters Referències Menú de navegacióEls tocs de corn marí dels llaguters


Terres de l'Ebre


Centre d'Estudis de la Ribera d'EbreInstitut Ramon Muntaner










Corn marí dels llaguters, element sonor de comunicació. Intèrpret: Ferran Roca. Fons IPCITE


La desaparició dels llaüts com a mitjà de transport de persones i mercaderies a mitjan segle XX al riu Ebre comportà la consegüent dissipació d’un instrument de comunicació ancestral: el corn marí. Aquest element podia escoltar-se a les poblacions fluvials de les Terres de l’Ebre: Riba-roja d’Ebre, Flix, Ascó, Garcia, Ginestar, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Benissanet, Miravet, Benifallet, Xerta, Aldover, Tivenys, Tortosa, Amposta, Jesús i Maria, la Cava i Sant Jaume d’Enveja.


Els llaguters empraven aquest element sonor en dues situacions: 1) per evitar xocar amb una altra embarcació, amb els passos de barca que creuaven el riu o amb els rais que baixaven riu avall, quan hi havia boira al riu; 2) i per anunciar la seva arribada a una població.


El seu ús es registra en l'obra Costumari català de Joan Amades, en què es descriu:


"Els llaguters havien exercit el transport més o menys normal de passatgers i, sobretot, de càrrega. En arribar a una població  anunciaven llur pas amb un toc especial de corn, i el qui desitjava anar a una de les poblaciones riberenques del curs o enviar-hi quelcom feia cap a l’indret de la riba on sabia que atracaven els llaguts, per embarcar-se o lliurar-los la càrrega".


J. Amades, Costumari català. El curs de l’any. Volum III: Corpus. Primavera, p. 301


Des que van desaparèixer els llaüts com a mitjà de transport de persones, però especialment de mercaderies, l’ús del corn com a element de comunicació fluvial s’ha perdut. Malgrat tot, l’instrument s’ha mantingut en el temps, tot transmetent-se familiarment i esdevenint, en la majoria dels casos, un objecte de decoració domèstica, és a dir, ha perdurat l’objecte quan s‘ha conservat desat com a record familiar. 


Tanmateix, des de l’any 2011 el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) dins la seva estratègia de recuperar la cultura popular lligada al riu, va realitzar un curs gràcies al suport del programa Tallers per a la festa de l'Institut Ramon Muntaner, en què es recuperà aquest element sonor. El corn s’estrenà com el toc de Festa Major de Móra d’Ebre i en la tercera edició del Concurs de Sirgadors de la Festa del Riu, a finals d’agost. Des d’aleshores, cada any s’ha mantingut la seva presència.



Referències


  • «Els tocs de corn marí dels llaguters» (en català). Inventari del Patrimoni Cultural i Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE).



Popular posts from this blog

Benedict Cumberbatch Contingut Inicis Debut professional Premis Filmografia bàsica Premis i...

Monticle de plataforma Contingut Est de Nord Amèrica Interpretacions Altres cultures Vegeu...

Escacs Janus Enllaços externs Menú de navegacióEscacs JanusJanusschachBrainKing.comChessV