Dolsa Referències Menú de navegacióDiccionari català-valencià-balearGDLC - dolsaTERMCAT – Cercaterm


Dolços de Mallorca


MallorcaDiccionari Alcover-Mollpúdings





















Infotaula de menjarDolsa

Dolses.jpg
Dolses del forn de Can Canet, al Mercat de l'Olivar (Palma)

Origen
Regió
Mallorca
Detalls
Tipus
dolç
Modifica les dades a Wikidata

Una dolsa (també escrit dolça [dɔ̞́ɫsə] i usat normalment en plural, dolses) és un dolç típic de Mallorca. Segons el Diccionari Alcover-Moll, és una «tallada de pasta fina de farina, que una vegada cuita es torna posar al forn i es bescuita o bescou (Mall.); cast. bizcocho. Voleu que veja si per aquesta terra trobaré quartos o dolses de bescuit o madritxos, Penya Mos. iii, 205. Hey hagué beure y confits y dolses, de tot abastament, Ignor. 11.[1]»


L'entrada del Diccionari de l'Enciclopèdia, en canvi, ens remet a la paraula «esponjat»,[2] fet un tant desconcertant perquè les dolces no ho són gens, d'esponjoses. Són seques i volàtils.


El Termcat és més precís perquè en la seva entrada diu: «Pasta sòlida i lleugera, feta amb xarop a punt de bola fort, al qual s'afegeix una glaça feta amb sucre de llustre, clara d'ou i suc de llimona o crémor tàrtar.»[3]


Es poden menjar mullades al cafè amb llet o a la xocolata desfeta; també es fan servir per a fer púdings o per a ratllar-les sobre la coca de brossat.



Referències





  1. «Diccionari català-valencià-balear». dcvb.iecat.net. [Consulta: 14 gener 2017].


  2. «GDLC - dolsa». www.diccionari.cat. [Consulta: 14 gener 2017].


  3. «TERMCAT – Cercaterm». www.termcat.cat. [Consulta: 14 gener 2017].









Popular posts from this blog

Benedict Cumberbatch Contingut Inicis Debut professional Premis Filmografia bàsica Premis i...

Monticle de plataforma Contingut Est de Nord Amèrica Interpretacions Altres cultures Vegeu...

Escacs Janus Enllaços externs Menú de navegacióEscacs JanusJanusschachBrainKing.comChessV