Dolsa Referències Menú de navegacióDiccionari català-valencià-balearGDLC - dolsaTERMCAT – Cercaterm


Dolços de Mallorca


MallorcaDiccionari Alcover-Mollpúdings





















Infotaula de menjarDolsa

Dolses.jpg
Dolses del forn de Can Canet, al Mercat de l'Olivar (Palma)

Origen
Regió
Mallorca
Detalls
Tipus
dolç
Modifica les dades a Wikidata

Una dolsa (també escrit dolça [dɔ̞́ɫsə] i usat normalment en plural, dolses) és un dolç típic de Mallorca. Segons el Diccionari Alcover-Moll, és una «tallada de pasta fina de farina, que una vegada cuita es torna posar al forn i es bescuita o bescou (Mall.); cast. bizcocho. Voleu que veja si per aquesta terra trobaré quartos o dolses de bescuit o madritxos, Penya Mos. iii, 205. Hey hagué beure y confits y dolses, de tot abastament, Ignor. 11.[1]»


L'entrada del Diccionari de l'Enciclopèdia, en canvi, ens remet a la paraula «esponjat»,[2] fet un tant desconcertant perquè les dolces no ho són gens, d'esponjoses. Són seques i volàtils.


El Termcat és més precís perquè en la seva entrada diu: «Pasta sòlida i lleugera, feta amb xarop a punt de bola fort, al qual s'afegeix una glaça feta amb sucre de llustre, clara d'ou i suc de llimona o crémor tàrtar.»[3]


Es poden menjar mullades al cafè amb llet o a la xocolata desfeta; també es fan servir per a fer púdings o per a ratllar-les sobre la coca de brossat.



Referències





  1. «Diccionari català-valencià-balear». dcvb.iecat.net. [Consulta: 14 gener 2017].


  2. «GDLC - dolsa». www.diccionari.cat. [Consulta: 14 gener 2017].


  3. «TERMCAT – Cercaterm». www.termcat.cat. [Consulta: 14 gener 2017].









Popular posts from this blog

How to choice softserial library use on arduino project?Using Arduino Nano as USB HostMultiple SoftwareSerial...

Is this a gen 1 or gen 2 PS4 Controller?How to turn off PS4 controller?Why is PS4 controller charging when...

Cant d'albades Contingut Història Característiques Etimologia Referències Vegeu també Enllaços...