Banc (moble) Contingut Història Vegeu també Nota Enllaços externs Menú de navegacióWikimedia Commons
Seients
mobleseientmobiliari urbàplacesramblespasseigsrestaurantsdiscotequescadiresguixpedrapedrissoscretencsmicèniquesteatreshipòdromscircsromànicasegle XIbronzePompeiaedat mitjanaarquesarconssegle XIVcadiressofàcoixinssegle XVIIXVIIIescuts d'armessuportsegle XV
Un banc és un moble consistent en un seient amb respatller o sense, amb reposabraços o sense, pensat perquè hi càpiguen diverses persones.
Els bancs dits públics són una part important del mobiliari urbà de moltes ciutats, on es distribueixen pels carrers, especialment les places, rambles i passeigs.
També són utilitzats en restaurants, en algunes discoteques i en festes privades de molta gent.
No delimitant l'espai per persona, com ho fan les cadires són útils per quan hi ha molta gent, així es redueix l'espai per persona.
Hi ha bancs de materials simples com guix o pedra dits pedrissos i solen adossar-se a les parets interiors o exteriors dels habitatges i edificis.
Contingut
1 Història
2 Vegeu també
3 Nota
4 Enllaços externs
Història
S'han trobat bancs de pedra, units al mur interior d'algun edifici, en les antigues construccions cretencs i micèniques.
Amb bancs de pedre es formaven també els seients disposats en graderies dels teatres, hipòdroms, circs i edificis semblants de l'època grega i romana. Però com a veritable moble amb prou feines es coneix fins a l'època romànica (segle XI), en períodes anterior a aquest tan sols se'n conserva algun exemplar de bronze extret de les ruïnes de Pompeia.
Durant l'edat mitjana el paper del banc el feien les arques i arcons tan comuns com a mobles d'habitació fins i tot a les sales principals. Per això, se'n troben molt pocs en els habitatges i en els llocs públics.
Fins al segle XIV el banc va tenir formes molt simples. A partir de llavors, s'adorna com les cadires i sovint es converteix en sofà afegint-hi sitis, ço és petits coixins, matalassets o bases encoixinades, per a fer més tou el seient d'aquest. Hi ha molts bancs ornamentats del segle XVII i XVIII que presenten escuts d'armes en el suport. A partir del segle XV es coneix el suport giratori amb el qual s'aprofitava alternativament una banda i l'altra del banc.
Vegeu també
- Història del còmic a Espanya
- Retòrica
- Ethos
- Logos
- Mobiliari urbà de Barcelona
Nota
Enllaços externs
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Banc |
Viccionari